Szülészet nélkül maradhat Mohács és Szigetvár? - Szigetvári Kórház

Szülészet nélkül maradhat Mohács és Szigetvár?

2011. december 29. 11:06 – bama.hu (forrás: Dunántúli Napló)

A kórházak állami kézbe kerülése után bezárhatják azokat a szülészeti osztályokat, ahol évente félezernél kevesebb gyermek jön a világra. Mohácson új szolgáltatásokkal csábítanának várandós nőket a kórházba, Szigetvár az átszervezésekben bízik.

Futótûzként terjedt el Mohácson a hír, hogy megszüntethetik a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályát. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy nemcsak a csaknem húszezer lakosú Duna-parti városban, hanem a kórház teljes, több tízezer főt érintő ellátási területén élő kismamák csak a megyeszékhelyen hozhatnák világra gyermekeiket. A szóbeszéd hátterében az áll, hogy a kórházak állami fenntartásba kerülését követően csak ott maradhatnának meg a szülészeti osztályok, ahol az évenkénti születésszám eléri a félezret.

– Mi is ezt a tájékoztatást kaptuk – mondta a Dunántúli Naplónak dr. Révész Péter főorvos. – A veszély valós, azonban mindent elkövetünk, és nagyon bízunk benne, hogy ez nem következik be – tette hozzá.

A mohácsi kórházban tavaly mintegy négyszáz gyermek született, idén várhatóan 360–370 körül alakul ez a szám. Azért, hogy a folyamatot megfordítsák, olyan fejlesztéseket indítottak el, amelyektől azt remélik, több várandós nőt csábíthatnak az osztályra, nemcsak helyből és a város környékéről, hanem Harkány, Siklós, Villány térségéből is, akár céljáratok indításával is segítve ezt.

A már megkezdett munkálatok részeként korszerûsítik a szülőszobát, és egy újat is kialakítanak, ahol olyan szülési lehetőségeket kínálnak, mint az otthonos körülmények közötti vagy például a vízben szülés. A gyermekosztállyal közösen baba-mama szobákat nyitnak, ahol az édesanyák éjjel-nappal újszülöttükkel lehetnek, s a szülészeti részleg korszerûsítését is tervezik.

A beruházások több millió forintba kerülnek. A kiadásokat a kórház saját forrásaiból, másrészről alapítványi és szponzori segítséggel fedezik, mindemellett az intézmény dolgozói saját pénzükkel is támogatják a fejlesztéseket.

Szigetváron közel vannak a „bûvös” ötszázhoz

A megyében az előző kormányok egészségügyi intézkedéseinek részeként néhány esztendeje előbb Siklóson, majd Komlón is bezárt a szülészet, így jelenleg a megyeszékhelyen kívül Mohács mellett csak Szigetváron mûködik ilyen osztály.

– Úgy véljük, jók az esélyeink arra, hogy továbbra is megmaradjon a kórházban a szülészet – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak dr. Varga László, a Szigetvári Városi Kórház orvos-igazgatója. – Mi igen közel vagyunk az ötszázas határhoz, a születések száma évente meghaladja a négyszázötvenet, vagyis reális cél, hogy elérjük a félezret. Tény, a születések számának növekedését nem tudjuk befolyásolni, azonban az által is többen választhatják majd a kórházunkat, ha a környéken valóban megszûnnek kisebb egészségügyi ellátó intézmények – tette hozzá arra utalva, hogy Szigetvár igen közel esik Somogy megyéhez, így akár onnan is érkezhetnek hozzájuk a szülészetre a várható átszervezések következményeként.

Search

+
Skip to content