Több bér, de nem mindenhol - Szigetvári Kórház

Több bér, de nem mindenhol

2012. augusztus 8. 11:51 – bama.hu (forras: Dunántúli Napló)

A megyében több mint négyezer egészségügyi dolgozó kapott kézhez e hónapban magasabb bért. Csak az állami fenntartású kórházak dolgozóinak jár.

Most egy összegben, januárig visszamenőleg csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozó kapta kézhez béremelését, közülük négyezren baranyaiak. Az ügy előzménye, hogy tavaly több mint kétezer-ötszáz felmondólevelet helyeztek ügyvédi letétbe az egészségügyi dolgozók idén január 1-jéig. Ezek akkor aktiválódtak volna, ha nem történnek érdemi intézkedések az ágazat béreinek rendezésére.


A pécsi klinikák szakdolgozói, orvosai is több bért kapnak e hónaptól

A megyében is több mint négyezer orvos és egészségügyi szakdolgozó kapta kézhez augusztus elején, a bérfizetéskor a kormányzat által beígért megemelt fizetését a pécsi klinikákon, a mohácsi, a szigetvári és a komlói kórházban, illetve a harkányi gyógyfürdőkórházban. Ugyanakkor a siklósi kórház dolgozói nem részesültek béremelésben. A siklósi kórház ugyanis nem állami fenntartású, ezért nem kapták meg az itt dolgozók a magasabb béreket, viszont a harkányi gyógyfürdőkórház hat százalékos dolgozói részesedését nem tekintették kizáró oknak az illetékesek.

A Térségi Egészségszervezési Központ adatai szerint majdnem ezer orvos és több mint háromezer szakdolgozó kapta meg a bérkülönbözetet, illetve a magasabb bért. Azok az orvosok, akik eddig bruttó 350 ezer forint alatt kerestek, mostantól bruttó 66 ezer forinttal kapnak többet havonta, a szakdolgozók bére pedig bruttó 15–20 ezer forinttal nőtt. Fontos kritérium, hogy 93 ezer forintnál nem kereshetnek kevesebbet.

Az idei évi magasabb bérkifizetésekhez szükséges 28 milliárd forintos keret a központi költségvetésben rendelkezésre áll: egyik felét a chipsadóból biztosítják, a másikat pedig az egészségügyi intézményeken belüli megtakarításokból.

Az egészségügyi államtitkárság a tervek szerint jövőre is folytatja a bérrendezést, amelynek alapját a jövedékiadó-emelésből teremtenék elő, valamint az alkohol és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséből.

A háziorvosok jöhetnek

SZÓCSKA MIKLÓS egészségügyért felelős államtitkár szerint az egészségügyben folyó bérrendezés következő állomása az alapellátás lesz. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosok, a házi-gyermekorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosok kapnak béremelést a következő körben. Az államtitkár ugyanakkor hozzátette: nem feltétlenül direkt béremelésekre kell gondolni, hanem a finanszírozási rendszer különböző eszközeinek módosítására, amelyek értelemszerűen bérben jelentkeznek a háziorvosnál, de társíthatnak a rendszerhez teljesítményösztönzőket is.

Search

+
Skip to content