Újra az önkormányzat üzemelteti a szigetvári kórházat - Szigetvári Kórház

Újra az önkormányzat üzemelteti a szigetvári kórházat

2011. április 28. 15:34 – bama.hu (forrás: MTI)

Visszaveszi a városi kórházat üzemeltető kft., valamint a helyi távfűtő cég irányítását és tulajdonjogát Szigetvár május elsejével; a változásról az önkormányzat és az eddigi társtulajdonos Medical Investments Zrt. közös közleményben tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A dokumentum szerint Szigetvár önkormányzata a megegyezés életbelépésétől a kórházat üzemeltető SzigetvárMED Kft. és a város mintegy 900 lakásának távhőszolgáltatását végző Szigetvári Távhő Kft. irányítását úgy veszi vissza, hogy ettől az időponttól mindkét gazdasági társaságban újra százszázalékos tulajdonjoga lesz.

Mint írták, a szerdán született egyezség alapján a Medical Investments Zrt. három hónapos eljárás keretében adja át a kórházra, valamint a távfûtő cégre vonatkozó összes információt az önkormányzatnak. Az MTI úgy tudja, a város egy gazdasági társaság alá vonja a két céget, s már ki is nevezte az új ügyvezető igazgatót és a felügyelőbizottság tagjait.

A kórházat mûködtető cég önkormányzati tulajdonba vétele először januárban vetődött fel, miután csaknem ötven orvos nem kapta meg járandóságát, mert több mint 60 millió forintot inkasszált az intézményt mûködtető cég számlájáról a város önkormányzata. Kovács Róbert, a kórház főigazgatója az MTI-nek akkor elmondta: az 51 százalékban tulajdonos szigetvári önkormányzat néhány hónap alatt három részletben inkasszálta le az összeget számlájukról az előző években, a korábbi önkormányzat számára be nem fizetett helyi adók miatt. Hozzátette: január elején volt az utolsó, mintegy 24 millió forintos inkasszálás, amely miatt a vállalkozó orvosok megbízási díját már nem tudták kifizetni, és a szállítói számlákat sem sikerült rendezni.

“Érthetetlen, hogy a város miért sanyargatja saját kórházát. Az előző önkormányzathoz hasonlóan sok város nem hajtja be az elmaradt helyi adókat, tudván, hogy az akár a szűkös anyagaikkal rendelkező kórház működőképességét is veszélyeztetheti. Hiába jogos az inkasszálás, az még nem biztos, hogy etikus is” – fejtette ki véleményét a főigazgató.     Kovács Róbert januárban azt mondta: kérhetnének az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól “előleget”, mintegy 48 millió forintot, amelyet 10 havi részletben, kamatmentesen kell visszafizetni. Ehhez azonban 10 százalék önerőre lenne szükség, amit a városnak és a kisebbségi tulajdonosnak közösen kellene kifizetnie. Ezt az utóbbi vállalta volna, a város képviselő-testülete azonban nem hagyta jóvá a 2,4 millió forintos önrészt.

A döntést Kolovics János polgármester azzal indokolta, hogy az adósságrendezési eljáráson nemrégiben átesett önkormányzat nem vehet a nyakába egy 48 millió forintos kötelezettségvállalást. A polgármester ekkor, januárban beszélt arról is, hogy szándékaik szerint a kórház üzemeltetést előbb-utóbb egy 100 százalékig önkormányzati tulajdonú céggel oldják meg.

Tavaly novemberben vetődött fel, hogy saját kézbe venné a távfûtést is Szigetvár. ”A városvezetés célja, hogy Szigetváron hosszú távon is minőségi és megbízható távhőszolgáltatás legyen a jelenleginél lényegesen kedvezőbb díjtételek mellett. A mostani rendszer ugyanis aránytalanul drága és igazságtalan” – mondta Kolovics János polgármester akkor az MTI-nek. A fideszes politikus közölte: elképzeléseik szerint felbontanák a Szigetvári Távhő Kft.-vel kötött szolgáltatási és vagyonkezelési szerződést, a feladat ellátásával pedig az általa korábban alapított, és egy jogi eljárással a városnak ajándékozott társaságot, a Zrínyi Távhő Kft.-t bíznák meg. Az új szolgáltató átvenné az elődjénél dolgozó szakembereket és tíz százalékkal csökkentené a távfûtés díjait.

Szigetváron 860 távfűtéses lakás van, egy 50 négyzetméteres lakás havi fűtési költsége az ingatlan energetikai állapotától függően havonta 15-30 ezer forint. A szigetvári kórházat tavaly nyár óta a SzigetvárMed Nonprofit Kft. üzemelteti, amely 49 százalékban a Medical Investments Zrt. cége. A városi távfűtő cégben szintén 51 százalékos tulajdonrésze volt az önkormányzatnak, és 49 százalékos a befektetőnek.

 

Search

+
Skip to content