Újra lesz sürgősségi osztály az egészségügyi intézményben - Szigetvári Kórház

Újra lesz sürgősségi osztály az egészségügyi intézményben

2015. március 23. – Dunántúli Napló

SZIGETVÁR Sürgősségi betegellátó osztállyal, és több jól felszerelt osztállyal gyarapodik a most
induló fejlesztés keretében a szigetvári kórház. A beruházásra több mint 1,344 milliárd forint
pályázati támogatást nyert az egészségügyi intézmény.
Kaszás Endre
Sikeres pályázata révén a Szigetvári Kórház 100 százalékos támogatással 1.344.911.946 forint uniós fejlesztési forrásban részesül. A támogatásnak köszönhetően lehetővé válik elsődlegesen a járó és fekvőbeteg szakellátó hálózatok fejlesztése, ezen belül is a sürgőssé¬gi betegellátás kialakítása, az ápolási és pszichiátriai osztály átalakítása, az információtechnológiai, és a struktúraváltást támogató infrastruktúra fejlesztése. A projekt kiemelt eleme, hogy keretében sürgősségi betegellátó osztályt alakítanak ki, korszerû mûszerekkel gyarapodik a kórház
gyógyászati eszközállománya.
 A ’90es évek elején három évig már mûködött sürgősségi osztály a kórházban, ám három év után sajnos már nem voltak meg ennek feltételei. A most induló beruházás  amely 3200 négyzetméterével a kórház gyógyászati területének egy igen jelentős hányadát érinti  újra megteremti a magasabb szintû ellátás lehetőségét  mondta a fejlesztés projektindító ünnepségén dr. Berecz János igazgató.
Ilyen módon a nagyszabású beruházás legnagyobb pozitív hozadéka az lesz, hogy a projekt befejezése után minden feltétel  korszerû sürgősségi osztály, modern mûszerek adott lesz ahhoz, hogy a térség rászorulóinak ne kelljen 3040 kilométert utazniuk egyegy vizsgálat elvégzéséhez,
a pontos diagnózisok megszerzéséhez.
A három lépcsőben zajló beruházás kivitelezési szerződését idén írták alá, a nagyszabású beruházás elkészültének határideje idén október. A fejlesztéssel jelentős mértékben javulhat a kistérség betegkörének ellátási színvonala.
Modern környezetben fogadja majd betegeit a sürgősségi osztály
Helikopterleszállópálya is szükséges közlekedési út, valamint a határvidék miatti nemzetközi átmenő forgalomból adódó ellátási kötelezettség, a potenciális balesetek jellege miatt a légi mentés elkerülhetetlenné vált, azonban jelenleg az intézmény nem rendelkezik kialakított helikopterleszálló pályával.
A kórház vezetése szükségesnek tarja egy szabályos, engedélyekkel rendelkező leszálló kialakítását a biztonságos légi mentés és szállítás lebonyolítása érdekében, ezért ennek a hiányosságnak a pótlására is fókuszál a jelenleg zajló kórházberuházás.
Számos lehetőség
A SÜRGŐSSÉGI betegellátó osztály kialakítása szükségessé teszi a jelenlegi szakrendelők áthelyezését. A költözés lehetőséget nyújt ezeknek az egységeknek a modernizációjára, új felszerelésére is. Az intézeti gyógyszertár az elvárható kórházi alapfeladatokon kívül
közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító tevékenységet is végez. Annak érdekében, hogy a gyógyszertár helyiségei és mûködése megfeleljen az intézeti gyógyszertárak mûködési előírásoknak, a beruházás során szükségessé válik a gyógyszertár áthelyezése, és új
helyiségekkel történő kiegészítése is.
A KÓRHÁZI labor, ill. a röntgenosztály gépparkja meglehetősen elavult, a két stratégiai fontosságú egység 1525 éves eszközökkel rendelkezik. Ezért a most zajló fejlesztés keretében különös hangsúlyt kap az eszközpark teljes lecserélése, felújítása. Az elképzelés szerint digitalizált eszközök (beépített röntgengépek, mobilis, betegágy melletti röntgendiagnosztikai eszköz, középmagas kategóriájú, ultrahang) szolgálják majd a betegek gyógyulását.
A KÓRHÁZ stratégiai egységeinek áthelyezése és modernizációja egyben lehetőséget nyújt a betegek és a személyzet kényelmét szolgáló további fejlesztésekre, többek között korszerû öltözők, mosdók kialakítására is.
CT is lehet
A SZIGETVÁRI KÓRHÁZ jelenleg rendelkezik CT helyiséggel, ám a betegek helyben bonyolított vizsgálatát lehetővé tevő készülékkel nem. Ezért a város és városkörnyék, illetőleg a kistérség betegeit Pécsre szállítják vizsgálatra. Az OEP-pel és Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézettel előrehaladott előzetes egyezteté¬seket folytat az intézmény, hogy ha a Szigetvári Kórháznak sikerül egy új és korszerû CT berendezést vásárolnia finanszírozási szerződés megkötésére nyílik.

Search

+
Skip to content