A NAP ENERGIÁJÁVAL: ÚJABB PÉLDAÉRTÉKŰ BERUHÁZÁSÁVAL KÖRNYEZETKÍMÉLŐBBEN, ENERGIATAKARÉKOSABBAN, OLCSÓBBAN ÉS NÍVÓSABBAN MŰKÖDHET A SZIGETVÁRI KÓRHÁZ
(KEHOP-5.2.11-16-2017-00153)

Program neve:

FOTOVOLTAIKUS RENDSZEREK KIALAKÍTÁSA KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK RÉSZÉRE

Projekt azonosító:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00153

Projekt címe:

Napelemes rendszer telepítése a Szigetvári Kórház területén

Támogató alap:

Európai Strukturásis és Beruházási Alapok

Kedvezményezett neve

Szigetvári Kórház

Projektmenedzser: Kolovics Renáta, kolovics.renata@szigetvarkorhaz.hu
Szakmai vezető:

A szerződött támogatás összege:

243.240.735 Ft

Projekt megvalósítás időtartama:

A projekt pályázatban rögzített célja:

Befejeződött a Szigetvári Kórház nagyszabású infrastrukturális fejlesztése (Napelemes rendszer telepítése a Szigetvári Kórház területén címmel, KEHOP-5.2.11-16-2017-00153 azonosítószámmal), mely összesen 243 240 735 forint európai uniós támogatásból valósult meg. A projekt keretében 1764 db napelem-panel került elhelyezése a kórház melletti területen, amelyek együtt évi 493,92 kWp megújuló energiát termelnek, ezzel évente 172,2 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását is megelőzve a térségben.

A Szigetvári Kórház utóbbi tíz esztendőben elvégzett jelentős fejlesztései sorába illeszkedő projekt rövid, közép- és hosszú távú közvetlen célja a villamosenergia-fogyasztás költségeinek jelentős csökkentése, az energiafelhasználás korszerűsítése, a hatékonyság növelése, ugyanakkor az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése volt.

A kórház melletti beépítetlen zöldterületre összesen 1764 db napelem-panel és 16 db Fronius típusú inverter (a napelemek által termelt egyenáramot a felhasználásra kész váltóárammá alakító berendezés) került elhelyezésre, ezekkel együtt a várható éves termelés 493,92 kWp, miközben évente 172,2 tonnával csökken a kórház széndioxid (CO2)-kibocsátása is.

A fotovoltaikus (napelemes) rendszer részlegesen kiváltja az épület fosszilis alapú villamosenergia-felhasználását, hozzájárulva egyben a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez, az egészséges és fenntartható környezet megteremtéséhez, mind ezáltal pedig a hatékonyabb, színvonalasabb gyógyításhoz.

A Kórház 2007. óta több nagyszabású infrastrukturális átalakítást, Európai Uniós forrású fejlesztéseket valósított meg (épületfelújítások, osztályrehabilitációk, orvosi ügyelet és szakellátások fejlesztése, gépek, berendezések vásárlása, továbbképzések, a jelenleginél kisebb teljesítményű napelemes rendszer kiépítése, stb). Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy még jobb körülmények között gyógyulhassanak a betegek, a kórház dolgozói ideális munkafeltételekkel végezhessék – jellemzően életmentő – feladataikat és a korszerű infrastruktúra jóvoltából csökkenjenek a működtetési, fenntartási, karbantartási, illetve rezsiköltségek.

A beruházás példaértékű a településen és annak környékén, ezen kívül nem csak közvetlenül a pályázó intézmény, hanem a fenntartó számára is jelentős hozamokkal jár (pl. rezsicsökkenés). Az így felszabaduló források jóvoltából a kórház dolgozói és az ott megforduló évi hárommillió beteg közvetlenül és közvetetten is élvezheti a fejlesztés kedvező hatásait, javulhat az ellátás színvonala, ami egyértelműen pozitív hatással lesz a kórház mindennapi életére, megítélésére egyaránt.