Szeretettel köszöntjük, és köszönjük az érdeklődését. E tájékoztatót azzal a szándékkal készítettük, hogy leendő Pácienseink, Hozzátartozóik, Háziorvosaik és minden Kedves Érdeklődő megfelelő informáltsággal rendelkezzen a Szigetvári Kórház Ápolási osztályáról.

Osztályunk 2003 óta fogad betegeket. 2015.-től egy teljesen felújított környezetben ápolhatjuk betegeinket. 1 db – 2 ágyas, 4 db – 3 ágyas, 4 db – 4 ágyas szoba várja az ápolásra szoruló pácienseket. Összkomfortos szobáinkban hűtőszekrény és televízió is szolgálja betegeink kényelmét.

Társalgónkban is lehetőség van beszélgetésekre, Tv nézésre. Hátsó teraszunkon a betegek jó idő esetén szabad levegőn pihenhetnek.

Az Ápolási osztály a Szigetvári Kórház egy önálló, krónikus, betegeket ellátó, ápoló osztálya. Az osztályt az osztályvezető főnővér (diplomás ápoló) irányítja, vezeti – az ő feladata az osztály zavartalan működésének koordinálása. Szükség esetén Kórházunk szakorvosaitól szakirányú konzíliumot tudunk biztosítani pácienseink számára. Gyógytornász, fizioterapeuta, gyógymasszőr segíti a fizikális állapot erősítését. Szociális munkásunk segítséget tud nyújtani a tartós intézményi elhelyezést igénylő pácienseink és hozzátartozójuk részére.

Az Ápolási osztályon az orvosi beutalás alapján történő elhelyezés részleges térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatás. Megállapodásban rögzítjük az ápolási időt, és a részleges térítési díj fizetésének vállalását. A megállapodás megkötése minden esetben megelőzi az osztályos felvételt. A megállapodás nélkül nem áll módunkban a beteget felvenni.

 

A beteg felvételét kezdeményezheti

 • a beteg
 • a család, hozzátartozó, eltartó
 • a kezelőorvos
 • a háziorvos
 • szociális ellátó szolgálat

 

A beteg felvételének menete

Betegfelvétel:

A betegek felvétele kérésre, előjegyzés alapján helybiztosítást követően történik.

A beteg felvételre történő előjegyzésekor a szociális munkás, vagy az aktuális ellátást biztosító osztály szakdolgozója a felvételhez szükséges adatokat felveszi, majd ezt követően egy felvételi bizottság dönt a beteg állapot-besorolásáról. A bizottsági döntést alapján, hely esetén értesíti az osztály a beteget, illetve a hozzátartozót a felvételről.

A megállapodás megkötésének időpontját a szociális munkás, vagy az orvosírnok egyezteti a költségvállalóval.

 

Megállapodás:

Megállapodás megkötéshez szükséges: leendő páciensünk személyi igazolványa, lakcímkártyája és TAJ kártyája, valamint a költségvállaló személyi igazolványa, lakcímkártyája.

A megállapodás megkötésekor lehetőség szerint pontosítjuk a betegfelvétel dátumát.

Az Ápolási osztályon orvosi beutaló alapján történő elhelyezés részleges térítési díjat kell fizetni.

Beutaló a területi ellátási kötelezettségen kívülről is adható, de elsőbbséget élveznek az ellátási területünkhöz tartozó páciensek.

Amennyiben a beteg otthonából érkezik, a felvételhez háziorvosi beutaló szükséges. A beutalón kérjük feltüntetni a beteg által szedett gyógyszereket, és azok adagolását.

Más intézményből történő felvétel esetén, a zárójelentés epikrízis részében kérjük rögzíteni az osztályunkra történő áthelyezést.

 

Ápolási idő:

Az Ápolási osztályon az ápolási idő 3 hónap, de indokolt esetben ezt meghaladó is lehet. A hosszabbítás engedélyezésének feltétele, hogy a költségvállaló írásban kéri és az osztály szociális munkásának eljuttatja a kérelmet, az ápolási idő lejárta előtt minimum 2 héttel. A kérelmére írásban kap választ egy bizottsági döntést követően. . Hosszabbítás ellátási területen kívüli betegnek csak szabad kapacitás esetén adható.

A betegek és a személyzet biztonságát, testi épségét veszélyeztető magatartású, a házirendet súlyosan megsértő betegnél, illetve amennyiben az ápolási díj nem kerül kiegyenlítésre, az ápolási idő módosítására is sor kerülhet, az Ápolási osztályos ápolása megszüntethető.

 

A beteg felvételéhez szükséges

 • személyi igazolvány
 • TAJ kártya
 • orvosi beutaló – az aktuálisan szedett gyógyszerek adagolási felsorolásával
 • előző zárójelentések, vagy összefoglaló orvosi vélemény
 • szedett gyógyszerek
 • köntös, zokni
 • hálóing, vagy pizsama (nem szükséges, csak ha a beteg ragaszkodik saját ruházathoz)
 • papucs
 • törölközők
 • tisztálkodási szerek, (tusfürdő, mosdószivacs), fogkefe, fogkrém, WC papír, fésű
 • kanál, villa, kés, kiskanál, pohár, papírtörlő, konyharuha, mosogatószer
 • nedves törlőkendő (inkontinens beteg esetén)
 • bőrápoló krém, bőrfrissítő folyadék (pl: SUDOCREM, MEDI FLEUR, MENALIND)
 • férfi betegeknek borotválkozási eszközök

 

Egyéb tudnivalók:

Kérjük, hogy a beteg személyes ruházata, használati tárgyai jól azonosíthatóan legyenek megjelölve. A páciensnél maradt pénzösszegért, értéktárgyakért, okmányokért felelősséget nem vállalunk, ezek behozatalát kérjük, mellőzzék. Értéktárgyak megőrzésére az intézet pénztárában- elismervény ellenében –, illetve az osztályon az osztályvezető főnővérnél van lehetőség.

Az osztályos felvétel első hónapjára szükséges gyógyszereit a beteg hozza magával, hogy a felvétel után is biztosítani tudjuk a folyamatosságot. A felvételre érkező beteg magával hozhatja azt a gyógyászati segédeszközt, melyet otthonában használ, illetve a szabadidő eltöltéséhez kézimunkát, olvasni valót.

Csak olyan élelmiszert, italféleséget hozzanak be, melyet előzőleg az osztályon dolgozó szakápolókkal egyeztettek.

Kórházi ellátás alatt a páciens állapotával kapcsolatos információt az osztályvezető főnővértől, annak távollétében a főnővér helyettestől kérhetnek. Telefonon történő információ kérés esetén a beteg TAJ számának utolsó három számjegyének bediktálása után adható felvilágosítás.

 

Látogatási idő

A Szigetvári Kórház minden osztályán egységes, szabályzat alapján minden nap 10-18 óra között van lehetőség. A tisztálkodás, és betegellátási tevékenységek idején látogatók a kórtermekben, illetve az osztály területén nem tartózkodhatnak. Súlyos, terminális állapotú beteg mellett 1 fő hozzátartozó a látogatási időn túl is tartózkodhat, azzal a kitétellel, hogy a többi beteg nyugalmát nem zavarhatja.

 

Térítési díj fizetés:

 • Készpénzzel: Nyilvántartási lappal (melyet befizetés előtt az Ápolási osztály orvosírnoka állít ki) kórházunk pénztárában

 

Pénztári nyitva tartás:

Hétfőtől péntekig: 08 – 10 óra között

 • Átutalással: Szigetvári Kórház számlájára. Utalás előtt az Ápolási osztály orvosírnokával minden esetben kérjük a befizetendő összeg egyeztetését.

 

Az átutalásokat az alábbi számlaszámra kérjük utalni, a megjegyzés rovatban a beteg nevét és azt, hogy ápolási díj feltüntetni szíveskedjenek.

Magyar Államkincstár 10024003-00333049-00000000  Szigetvári Kórház

 

Berkes Zoltánné

osztályvezető főnővér

 

Elérhetőségeink

Postacím:

Szigetvári Kórház

Ápolási osztály

7900 Szigetvár, Szent István ltp. 7.

 

Telefonok:

 • Berkes Zoltánné osztályvezető főnővér : 73/ 500-527 8:00 – 15:00-ig
 • Nővérpult:                                                     73/ 500-507
 • Szociális munkás – Sörös Petronella:     73/ 500-507
 • Osztályiroda/orvosírnok:                          73/ 500-500 / 116 mellék
 • Fax: 73/ 311-016

 

E-mail:apolasiosztaly@www.szigetvarkorhaz.hu
WEB:  http://www.szigetvarkorhaz.hu/
Osztályunk Működési Rendje, Házirendje, Napirendje, és a Térítési Szabályzat a társalgónkban jól látható helyen van elhelyezve, az érdeklődők számára elérhető.

Reméljük e tájékoztatónkkal segítettünk, hogy korrekt, teljes körű tájékoztatást kapjon az Ápolási osztály betegfelvételének módjáról, a további jó együttműködés reményében.