Milliárdos fejlesztést avat a Szigetvári Kórház - Szigetvári Kórház

Milliárdos fejlesztést avat a Szigetvári Kórház

2015. november 11. – bama.hu
Befejeződött a Szigetvári Kórház közel 1,5 milliárd forintos európai uniós támogatásból megvalósított infrastruktúra-fejlesztése, melynek keretében új sürgősségi betegellátó osztályt, a hozzá kapcsolódó mentőhelikopter-leszállót alakítottak ki, valamint az ápolási és pszichiátriai osztályok felújítása is megvalósult. (x)

Sikeres pályázata révén a Szigetvári Kórház 100 százalékos támogatással közel 1,5 milliárd forint uniós fejlesztési forrásban részesült. A támogatásnak köszönhetően lehetővé vált elsődlegesen a járó- és fekvőbeteg-szakellátó hálózatok fejlesztése, ezen belül is a sürgősségi betegellátás kialakítása, az ápolási és pszichiátriai osztály átalakítása, az információtechnológiai és a struktúraváltást támogató infrastruktúra fejlesztése. A projekt kiemelt eleme volt, hogy keretében sürgősségi betegellátó osztályt, illetőleg hat teljesen felszerelt járóbeteg-szakrendelőt alakítottak ki. Ezen túlmenően korszerű műszerekkel – többek között CT-vel és digitális röntgennel – gyarapodott a kórház gyógyászati eszközállománya. Az épületben helyet kapott egy új intézeti és közforgalmú gyógyszertár is.

 

 

– A ’90-es évek elején három évig már működött sürgősségi osztály a kórházban, ám három év után sajnos már nem voltak meg ennek feltételei. A most záruló beruházás – amely 3200 négyzetméterével a kórház gyógyászati területének egy igen jelentős hányadát érintette – újra megteremtette a magasabb szintű ellátás lehetőségét – ismertette a fejlesztés jelentőségét dr. Berecz János igazgató.

Ilyen módon a nagyszabású beruházás legnagyobb pozitív hozadéka az, hogy a projekt befejezése után minden feltétel – korszerű sürgősségi osztály, modern műszerek – adott lesz ahhoz, hogy a térség rászorulóinak ne kelljen 30–40 kilométert utazniuk egy-egy vizsgálat elvégzéséhez, a pontos diagnózisok megszerzéséhez.

– A fejlesztésünknek köszönhetően kórházi körzetünkben a legtávolabbi Dráva menti, horváthatár-térségi kis faluból egy órán belül elérhetővé válik a segítségre szoruló betegek számára a sürgősségi ellátás – mondta dr. Berecz János.

Mint az igazgató kiemelte, a támogatás révén a Szigetvári Kórház és a fenntartó ÁEEK célja a hosszú távú, stabil fejlődés biztosítása a lakossági ellátásban. Ennek fontos állomása valósult meg a beruházással. A fejlesztés eredményeként a Szigetvári Kórház körzetében mostantól közel 72 ezer ember jut magasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz. A beruházás keretében a betegeket és az intézményben dolgozó személyzetet egyaránt érintő kényelmi fejlesztéseket is végrehajtottak

Olcsó működtetés napelemmel

Egy másik, az elmúlt hetekben lezárult projektnek köszönhetően napelemek teszik olcsóbbá október első hetétől a szigetvári kórház üzemeltetését. A mintegy 153 millió forint EU-s támogatás segítségével megvalósult fejlesztésnek köszönhetően napelemes kiserőmű támogatja az egészségügyi intézmény energiaellátását. A százszázalékos támogatottságú projekt közvetlen célja a villamosenergia-fogyasztás részbeni kiváltása, valamint ezáltal az épület rezsiköltségeinek jelentős csökkentése. A fejlesztés keretében összesen 860 darab, egyenként 250 Wp teljesítményű napelempanelt helyeztek el az épület tetőfelületein, amelyek most havi átlagos egymillió forintnyi áramot állítanak elő. Az energiatakarékosságot célzó program külön eredménye, hogy a beruházás megvalósítására a pécsi Kontakt-Elektro Kft.-vel írt alá vállalkozói szerződést a kórház.

Helikopter a kórház tetején

Működése során a Szigetvári Kórház heti rendszerességgel fogad helikoptert sürgős betegellátás biztosítása érdekében. Korábban az intézmény nem rendelkezett kifejezetten erre a célra kialakított helikopter-­leszállópályával. Szükségmegoldásként a kórház épülete előtti parkban szálltak le a légi járművek, nem egyszer a parkoló autók, járókelők és betegek között. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a 6-os, 67-es, 68-as főközlekedési út, valamint a határvidék miatti nemzetközi átmenő forgalomból adódó ellátási kötelezettség, a potenciális balesetek jellege miatt a légi mentés elkerülhetetlenné vált. Ezért nagy eredmény, hogy a beruházás keretében a sürgősségi ellátás teljes körű működéséhez szükséges mentőhelikopter leszállópálya is megépült a kórházépület tetején.

Search

+
Skip to content