Egymásra licitálnak a kórházak a szakorvosokért - Szigetvári Kórház

Egymásra licitálnak a kórházak a szakorvosokért

2015. május 17. – bama.hu

Wald Kata (Dunántúli Napló)

 

A szakorvoshiány miatt a baranyai kórházak biztonságos mûködése egyelőre nincs veszélyben, az optimális létszámtól azonban több helyen is messze járnak. Az intézmények elkezdték egymás elől is elszívni a szakembereket.

Aneszteziológus-intenzíves szakorvos, neurológus, radiológus, reumatológus, oxyológus – ezekre az állásokra várnak jelenleg is jelentkezőket a mohácsi kórházban.

– A biztonságos mûködésünk nincs veszélyben, az ÁNTSZ által meghatározott minimumfeltételeknek szeretnénk megfelelni az álláshelyek betöltésével – válaszolta kérdésünkre dr. Csizmadia Csaba, a mohácsi kórház főigazgatója. – A mindennapi betegellátást a jelenlegi létszámmal teljes körûen el tudják látni, ám szabadságolások idején, vagy hosszabb betegség esetén bizonyos szakterületeken már fejtörést okozhat a doktorok beosztása.

A főigazgató kiemelte, a külföld elszívó ereje mellett – mivel hatezer eurós németországi kezdő fizetéssel nem tudnak versenyezni – nehezíti a helyzetet, hogy a hazai kórházak is elkezdtek egymásra licitálni a fizetésekben, így csalogatva el egymástól a szakorvosokat.

A szigetvári kórház hosszú ideje nem talál belgyógyászt, még bruttó 700 ezer forintos fizetésért sem. A betegellátás, mint az dr. Berecz János igazgató hangsúlyozta, náluk sincs veszélyben, a szakorvoshiány következménye viszont, hogy egy-egy betegre kevesebb idő jut, hiába dolgozik az intézmény három belgyógyásza minden erejét megfeszítve.

Komlón reumatológusra lenne nagy szükség, Siklóson viszont nincs üres álláshely, aminek az intézményt vezető Kanizsai István szerint az egyik fő oka, hogy háromnegyed részben magántulajdonú kórházként a közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozó szabályok rájuk nem vonatkoznak, így például a bérek tekintetében az állami intézményekhez képest nagyobb a mozgásterük.

Csak a pénz számít?!

Több kórházvezető is úgy látja, hogy ha a nyugdíj előtt álló szakorvosok visszavonulnak, nehéz lesz újakat találni a helyükre. A fiatalabb generációt ugyanis, mint mondják, leginkább a pénz érdekli, a kollegialitás, lojalitás sokuknak ismeretlen fogalmak.

Dr. Berecz János szigetvári kórházigazgató az utánpótlás hiányának okát abban is látja, hogy a rezidensképzés kizárólag az egyetemi klinikákon folyik, ami szerinte megengedhetetlen. Az egészségügyért felelős államtitkárnak nemrég tett javaslata szerint hat havi klinikai gyakorlat mellett a rezidensek három hónapot megyei, három hónapot pedig városi kórházakban kellene, hogy eltöltsenek, így a teljes egészségügyi palettáról képet kaphatnának, ami munkahelyük megválasztását segítené.

Professzor, mint vonzerő

A PTE Klinikai Központra általában nem jellemző a szakorvoshiány, viszont a fluktuáció meglehetősen nagy arányú, ami orvosokra, szakdolgozókra egyaránt jellemző. Mint azt dr. Decsi Tamás főigazgató kiemelte, a központot a klinikákra jellemző magas progresszivitási szintû ellátás és az egyetemhez tartozás emeli ki a többi egészségügyi szolgáltató közül. Az ott dolgozóknak kiemelten fontos a szakmai előrehaladásban az a hozzáadott érték, amit a központ magas szakmai tudású és tapasztalatú vezető orvosai képviselnek és adnak át a mindennapi munka valamint az oktató-kutató tevékenység során. A pécsi klinikákon jelenleg 650 orvos dolgozik, közülük 40 professzori, 60 pedig docensi címmel rendelkezik. Ez jelenti a legfőbb szakmai vonzerőt a kollégák szemében.

Mennyit fizetnek egy orvosnak Európában?

Az Európai Orvosok Szövetsége (FEMS) még 2011-ben készített felmérést, az adatokból az index.hu készített grafikont:

 

 

A listát toronymagasan vezető Belgiumban a kezdő orvosok 6250 eurót (mai árfolyamon kb. 1,9 millió forintot), a legjobban keresők 16.600 eurót (mintegy ötmillió forintot) vihetnek haza. A külföldi magyar munkavállalók körében kedvelt Angliában a kezdő fizetés 2.180 euró (650 ezer forint), a csúcs pedig 9.724 euró (közel 3 millió forint), Németországban pedig 3.842 és 7.468 euró (1,2 és 2,2 millió forint) között mozog. De jobb fizetésért nem kell messzire menni: Szlovákiában a kezdő orvosok 1.494 eurós (450 ezer forinto) fizetése is meghaladta a magyar maximumot, a legjobbak pedig 2.631 eurót (közel 800 ezer forintot) keresnek északi szomszédainknál.

Search

+
Skip to content