Négy kórház lehet állami Baranyában - Szigetvári Kórház

Négy kórház lehet állami Baranyában

2012. április 10. 18:07 – bama.hu (forrás: Dunántúli Napló)

Május első napjától várhatóan állami tulajdonba kerül a komlói, a mohácsi, a szigetvári kórház, illetve a siklósi kórház esetében az önkormányzatok tulajdonrésze.

Az Országgyûlésben megkezdődött a települések fekvőbeteg-ellátó intézményeinek állami tulajdonba vételéről rendelkező törvény vitája. Amennyiben a kormány javaslatát elfogadják, úgy a megyében négy kórház – a komlói, a mohácsi, a szigetvári és a siklósi – kerülhet el az önkormányzatoktól. Siklós esetében csak az önkormányzati tulajdonrészről van szó.

A szigetvári kórházban információnk szerint nem várható komolyabb változás
az átadás-átvétel miatt, a jelenlegi osztályok megmaradnak (fotó: Löffler Péter)

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy május elsejétől már nem az érintett települések gondja a kórházak mûködtetése, ezért, illetve a betegellátás szervezéséért azt követően az állam lesz a felelős. Információink szerint utóbbi kapcsán a betegek szempontjából komoly változások nem várhatók, kórházi osztályok várhatóan sehol sem szûnnek meg.

A törvényjavaslat szerint az intézmények adósságát szintén átvállalja az állam, ez információink szerint Komló és Szigetvár esetében igen jelentős, egyenként több százmilliós tétel.

– A váltást követően javulni fog a betegellátás biztonsága, mivel rendelkezni fogunk a megfelelő humán-erőforrásokkal minden egyes szakterületen – nyilatkozta Horváth Zoltán, a térség egészségügyi ellátását szervező régiós központ vezetője. – Mindemellett az intézmények fenntartása olcsóbbá is válhat, például az egységes, központi beszerzések által.

Már korábban közzétett információnk szerint felmerült, hogy az egyetemi klinikák is közvetlenül az államhoz kerülnek (azért közvetlenül, mert az egyetemek fenntartója jelenleg is az állam). Úgy tudjuk, ebben az ügyben egyelőre nincs előrelépés, a háttérben minden bizonnyal továbbra is zajlanak a tárgyalások. Annyi bizonyos, hogy a most tárgyalt törvényjavaslatban nem esik szó az egyetemi klinikákról.

700 millió fejlesztésre

Mohácsról egyedül a szemészeti fekvőbeteg-ellátás kerül át a pécsi klinikára, osztályok megszûnéséről nincs szó, így a szülészet is megmarad. Utóbbi osztályon egyébként fejlesztések is lezárultak a közelmúltban: korszerûsítették a szülőszobát, és egy újat is kialakítottak, illetve baba-mama szobákat nyitottak. Mindemellett a közelmúltban eldőlt, hogy pályázati forrás segítségével közel 700 milliót fordítanak a kórház rehabilitációs szolgáltatásának fejlesztésére.

A régi szárny is megújul

A szigetvári kórházban információnk szerint nem várható komolyabb változás az átadás-átvétel miatt, a jelenlegi osztályok megmaradnak. A közelmúltban eldőlt, hogy az intézmény régi, 1980-ban átadott szárnyát teljes egészében felújíthatják. Közel 750 milliót fordíthatnak pályázati forrásból a pszichiátriai, a mozgásszervi és a neurorehabilitációs osztályra: a beruházás során felújítják az épületet a burkolattól a nyílászárókig, és belső elrendezésében is átépítik.

Nem reprivatizáció

A siklósi kórház helyzete anynyiban speciális, hogy 2008-ban a Siklósi Kórház Kht. Siklósi Kórház Humán-Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségû Társasággá alakult. A kórház többségi tulajdonosa (74,444%) a Mega-Logistic Zrt., a fennmaradó hányad a siklósi (19,123%), a villányi (1,755%) a beremendi (1,755%) és  a harkányi (2,923%) önkormányzaté, s ez utóbbiak kerülnek most az államhoz – vagyis reprivatizációról szó sincs.

Az ügyelet is marad

A komlói intézményben megszûnnek az aktív ágyak – röppent fel a hír a kórházak állami kézbe kerülése kapcsán. Ezzel szemben már korábban megszületett az a megállapodás, amelynek értelmében a Pécsi Tudományegyetemmel való szakmai integráció keretében húsz belgyógyászati és tíz sebészeti ágyat helyeznek ki Komlóra. Napi 24 órán át biztosítják a sürgősségi ügyeletet is, így a mentőknek továbbra sem kell automatikusan Pécsre vinniük a betegeket.

Search

+
Skip to content