Otthonos az ápolási osztály - Szigetvári Kórház

Otthonos az ápolási osztály

2012. október 25. 11:12 – bama.hu

A közelmúltban megújult a szigetvári kórház ápolási osztálya, a festést követően színes, barátságosan berendezett, kényelmes szobákban helyezik el az idős betegeket.
Mint Berkes Zoltánné ápolási igazgató elmondta, az ápolási osztály a szigetvári kórház egy önálló, krónikus betegeket ellátó ápoló osztálya, amelynek elsődleges feladata a kórház aktív osztályainak, ágyainak, illetve a hozzájuk forduló családoknak a tehermentesítése, a rászorulók számára az ellátás és a folyamatos felügyelet biztosítása.

– Osztályunk immár majdnem tíz éve, 2003 óta fogad betegeket. 2005. augusztus elsejétől családias hangulatú környezetben, összesen harminc ágyon láthatjuk pácienseinket. Az ápolásra szoruló betegek elhelyezését egy kétágyas, három négyágyas és három ötágyas szobában tudjuk megoldani. Szobáink többségében hûtőszekrény és televízió is szolgálja az betegeink kényelmét. Kialakítottunk az osztályon egy kegyeleti szobát is, itt lehetőséget biztosítunk a hozzátartozóknak, hogy súlyos, terminális állapotban lévő szerettük mellett lehessenek életük utolsó időszakában is – mondta az ápolási igazgató.


Barátságos és kényelmes szobákban helyezik el a betegeket

Mivel sok az idős, vallásos páciensük, ezért egy imaszobát is berendeztek az osztályon, amely egyedülálló az ápolást biztosító környező településeken lévő intézmények között. A betegek itt visszavonulhatnak imádkozni, fogadhatják látogatóikat, valamint itt gyújtanak gyertyát az elhunyt betegek emlékére.
– A társalgóban beszélgetésekre, tévénézésre, kisebb összejövetelek megtartására nyílik lehetőség. Igyekszünk betegeink szellemi frissességét szinten tartani, esetleg javítani, és nagy hangsúlyt helyezünk a rendszeres mozgásra, a sétára is. A hátsó teraszunkon a betegek jó idő esetén pihenhetnek, levegőzhetnek.

– Hogyan lehet bejutni az intézménybe? Mivel krónikus osztály vagyunk, ezért a betegek felvétele kérésre, előjegyzés után, a helybiztosítást követően történik. Az osztályos felvételhez – ha a beteg az otthonából érkezik – háziorvosi beutaló szükséges. A felvételt kérheti maga a beteg, a család, a hozzátartozó, az eltartó, a gondnok, a kezelőorvos, a háziorvos, illetve a szociális ellátó szolgálat is.
A szigetvári kórház ápolási osztályára főként a dél-dunántúli régióból érkeznek a betegek, azonban vannak rendszeresen visszatérő pácienseik is. A betegek felvétele nem csak hosszú ápolásra szólhat, hanem rövidebb időtartamú, akár néhány napos ápolásra vagy gondozásra is. Akkor lehet erre szükség, ha a hozzátartozónak néhány napra el kell utaznia, ebben az esetben kérhetik az ápolást igénylő betegek felvételét.

Az ápolási osztályon történő elhelyezésért részleges térítési díjat kell fizetni, amelybe az elhelyezés, az ápolás és a teljes ellátás is beletartozik.

Search

+
Skip to content