Otthonos szülés a szigetvári kórházban - Szigetvári Kórház

Otthonos szülés a szigetvári kórházban

2012. október 29. 08:33 – bama.hu

Látványos és érzékelhető változáson ment át az elmúlt időszakban a Szigetvári Kórház, valamint a szülészet, nőgyógyászat és újszülött osztály is, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak. Az országos tendencia szerint szinte mindenütt csökkent a szülések száma, azonban Szigetváron emelkedett, mert a régióból is – Pécs, Kaposvár, Nagyatád, Siófok, Komló, Siklós, Paks – egyre többen választják a szinte magánklinikai színvonalú szolgáltatásokat és elhelyezést kínáló állami kórházat. Ezt jelzi az elismerés is: 2011-ben Szigetvár „Az év kórháza” versenyben a második helyen végzett.
A liftből az osztály folyosójára lépve olyan látvány fogadja a pácienseket és a látogatókat, hogy egycsapásra megváltozik a kórházról kialakított eddigi képük: barátságos és meleg színû falak övezik a társalgóban az ülőgarnitúrákat. Itt beszélhetik meg a kismamák, illetve a mûtétre érkező betegek a családdal a legfrissebb élményeiket. Az elmúlt időszakban teljesen felújították az osztályt, a recepciós pultot, illetve egy, és két-három ágyas betegszobákat alakítottak ki, amelyekhez külön fürdő is tartozik.


Az egyágyas kórteremben az egész család együtt lehet,
a kipapának is tudnak elhelyezést biztosítani

Dr. Écsi László osztályvezető főorvos kijavít: – Nálunk vendégek vannak, nem pedig betegek! A legfontosabb szempont, hogy nem a hozzánk érkezők vannak értünk, hanem mi vagyunk a vendégekért. Megtiszteltetést jelent a bizalom, amikor minket választanak a kismamák egy-egy gyermek világra segítésénél, illetve a gyógyításban, ebben pedig dr. Rétvári Csaba, dr. Ruzicska Zsolt és dr. Kerner Gábor kollégáim vannak segítségemre.

A Szigetvári Kórház szülészetén lehetőség van az apás szülésre is, az alternatív vajúdószobában fürdőkád, bordásfal, óriáslabdák, franciaágy teszik elviselhetőbbé a nehéz pillanatokat. Sőt a család együtt lehet az osztályon, a kispapának is tudnak elhelyezést és ellátást biztosítani. A rooming-in rendszer keretében pedig a kismamák maguk választhatják meg, mennyi időt töltenek az újszülöttel.

– Az elmúlt években itthon is divat lett az otthon szülés, nálunk a környezet lett otthonosabb és barátságosabb – mondta a főorvos.

Search

+
Skip to content